Mehmet Hanoğlu

Mehmet Hanoğlu

Software Developer

Etiketler


Nasıl Başladı?

Son satın aldığım Amazfit GTS 4 Mini akıllı saat ZeppOS v1 işletim sistemine sahip. Cezbedici özelliklerinden biri de 3rd party uygulama yükleniyor olması.. Bu işletim sistemini kullanan cihaz listesine buradan bakabilirsiniz.

Saat uygulamaları içinde Navigation Wear adında bir uygulama gördüm. Sadece saate bu uygulamayı yüklemek yeterli olmuyormuş, aynı zamanda telefona da bir uygulama yüklemek gerekliymiş. Zepp uygulamasına girerek App Store bölümünden indirebilirsiniz.

GPS desteği olmayan bir akıllı saatte/bileklikte navgiasyon kullanmak ilginç geldi açıkçası. Çalışma mantığı ise şu şekilde; Toplamda 2 cihaz ve 4 uygulama var

  • Zepp - (Telefon) - Saat ile telefon arasındaki bağlantıyı kuruyor. Uygulama mağazası da bu uygulama üzerinde.
  • Google Maps - (Telefon) - Navigasyon özelliğini kullanıyoruz. Öncesinde ayarlardan "Bildirimler" i aktif etmek gerekiyor.
  • Navigation Wear - (Telefon) - Bu uygulama Google Maps bildirimlerindeki yönergeleri okuyarak saate aktarıyor. (Premium versiyonu 27 TL, birçok özellik aktif hale geliyor)
  • Navigation Wear - (Saat) - Saate aktarılan yönergeleri gösteriyor.

Yürüyüş yaparken birkaç kez deneyimledim. Tabi yavaş hareket ettiğim için hassasiyeti hakkında net olarak bir şey söylemek mümkün değildi. Ayrıca uygulamanın free verisyonunda bir süre gösterimi engelleyip ekranda 10sn boyunca free version uyarısı veriyordu. Premium versionunu satın alarak çeşitli renk, titreşim vb. ayarlamalarını yaptım.

Bisiklette Kullanım

Rockrider 540'ın gidon boğazı telefon kılıfı için çok uygundu. Kalın olan bir taneyi delerek sabitlemiştim. Titreşim problemi için arkasında yumuşak bir malzeme koymuştum. Fakat gündüz sürüşlerinde telefonu güneş altında tutmak çok kabul edilebilir değildi.

Navigation Wear Android App

XC 100'de ise gidon boğazı böyle bir şey için uygun değildi. Uygun fiyatlı yol bilgisayarları bakarken Sigma Sport iD.TRI ürüne denk geldim. Navigasyon özelliği yoktu ama giden bağlantısı fikir verici oldu. Basit ama iyi düşünülmüş bir detay bana göre. Nabız ölçümü harici cihazlarla yapılabildiği için saat/bilekliği bisiklet sürerken kolda tutmanın çok başka bir artısı da kalmıyordu.

Ardından kendi saatimi gidona sabitleyecek çözümler araştırdım. Decathlon'da hazır olarak satılan bir ürün vardı. (Gidon Saat Adaptörü) Daha ucuza veya farklı şekilde de temin edilebilir bir parça ama hazır bulmuşken satın aldım.

Bisiklete takılmış hali ise aşağıdaki gibi:

Saattaki uygulama arada takılabiliyor. Menüden tekrar açınca bağlantıyı sağlayıp devam ediyor.

Uygulamanın saat ve bilekliklerdeki ekran görüntüleri: Garmin Navigation Wear

Fitbit Navigation Wear