Öncelikle saatin bazı teknik özelliklerinden bahsedeceğim. Ayrıntılı bilgilere resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.
Özellikler
Başlıca özellikler: Zihinsel ve Fiziksel Hazırlık Analizi, Vücut Kompozisyonu Ölçümü, Chat AI Uyku ve Fitness Koçluğu
Fiziksel Özellikler
- Ağırlık: 35gr (kayışsız)
- Suya dayanıklılık: 5 ATM
- Ekran: 1.5" Amoled, 480x480, 323 PPI
- GPS: Çift bantlı GPS ve rota navigasyonu, 6 uydu konumlandırma sistemi
- Pil süresi: Normal kullanımda 14 gün, hassas GPS modunda 26 saat
- Bağlantı: WLAN 2.4GHz, Bluetooth 5.0
- Ses: Hoparlör ve mikrofon
- Müzik hafızası: 2.2GB
Bağlantı
1- Wifi özelliği sürekli açık olarak kullanılamıyor. Harita ve sistem güncellemesi sırasında açılıyor. İşin bitiminde otomatik olarak kapanıyor. Sadece 2,4Ghz destekliyor. 5Ghz desteklemiyor.
2- Bluetooth özelliği sayesinde direkt olarak saate kulaklık bağlanabiliyor. Son güncelleme ile workout cihazlarının da bağlanabilmesi mümkün hale gelmiş. Bunlar: kalp ritim sensörü, bisiklet için hız ve kadans sensörü gibi sensörler..
Ek olarak saati kalp ritim sensörü olarak kullanmak da mümkün. Bluetooth üzerinden anlık olarak BPM verisini paylaşabiliyor.
Yazılımsal Özellikler
- İşletim sistemi: ZeppOS 4.0
- Uygulama marketi: 1st-party, 3rd-party uygulamalar ve arayüzler
- Yapay zeka destekli fitness koçu
- Bluetooth üzerinden arama yapma ve cevaplama.
- Bilek hareketi ile sesli komut verme.
- WhatsApp, Telegram gibi uygulamalardan gelen mesajlara saat üzerinden yanıt verebilme.
- Sesli not kaydedebilme
Harici Cihazlar ile Bağlantı
Saate herhangi bir uygulama yüklemeden direkt olarak bir bluetooth kulaklık ile bağlantı kurabiliyorsunuz. Telefondaki uygulamayı kullanarak saate aktardığınız müzikleri kulaklık ile dinleyebilirsiniz. Müzik dinlemek için kulaklık şart değil, kendi hoparlörü de mevcut. Fakat çok kalite beklememek lazım.
Uygulama marketi sadece telefondaki uygulamadan görüntülenebiliyor. Burada Zepp'in kendi geliştirdiği uygulamalar ve 3rd-party geliştiricilerin uygulamaları da mevcut. Örneğin koşu odaklı çıkardıkları telefonda yüklü gelen uygulamayı eğer donanım destekliyorsa kendi saatinize de kurabiliyorsunuz.
Aşağıdaki tüm cihazlar için indirilecek uygulamalar Zepp'in kendi geliştirdiği uygulamalar.
GoPro Hero 9
Uygulama ile saatinizden videoyu başlatma, durdurma, mod değiştirme işlemleri yapabiliyorsunuz. Fakat uygulama arkaplanda çalışmadığı için o sırada başka bir işlem yapmanız mümkün olmuyor. Muhtemelen bu uygulamaya güncellemeler gelecektir. Yine de iş görecek seviyede diyebiliriz.
DJI Osmo Action 4
Uygulaması çok gelişmiş, kontrol özellikleri haricinde batarya durumunu da gösteriyor. En önemlisi arkaplanda çalışabiliyor. Yani videoyu saat üzerinden başlattıktan sonra normal bir şekilde saati kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Ancak burada şöyle bir ayrıntı var: Arkaplanda aynı anda çalışacak uygulama sayısı 1 tane ile sınırlı. Aynı izni gerektiren başka bir uygulamayı başlattığınızda sizden izin isteyeceği için seçim yapmak zorundasınız. Bataryanın hızlı tükenmesini engellemek açısından bir önlem olarak düşünebiliriz.
DJI'ın resmi aksesuarlarından biri olan "Osmo Action GPS Bluetooth Remote Controller"'a bu uygulama sayesinde ihtiyacınız kalmıyor. Ayrıntılar Bisikletçi Gözünden başlığında..
Kullanım videosu için buraya tıklayın. İlgili kanala abone olabilirsiniz. Güncellemeler ve spor uygulamaları hakkkında deneyim paylaşımları mevcut.
Mi Body Composition
Yaklaşık 3-4 yıldır kullandığım Xioami tartı için ZeppLife adında saatin uygulamasından farklı bir uygulama kullanmam gerekiyordu. Yine Zepp'in kendi uygulamalarından biri olan Bluetooh Scale Assistant sayesinde bahsettiğim uygulamaya gerek kalmadı ve telefondan sildim. Başlangıçta tartı ile saati eşleştirdim. Sonrasında uygulama arkaplanda çalışma izni istedi, bu sayede her tartılma sonucunda direkt olarak saatte uygulama açılıyor ve sonucu kaydetmek için onay istiyor. Böylece kilo takibini de saat yardımıyla tek uygulamadan takip edebiliyorum.
Yorumlarım
Cihaz Amazfit saatler arasında ekran çözünürlüğü en yüksek olanlardan biri. Donanım olarak son çıkan Amazfit T-Rex3 ile neredeyse aynı, bununla beraber işletim sistemi sürekli güncelleniyor ve yeni özellikler ekleniyor. ZeppOS sürümü büyük bir donanım değişikliği olana kadar güncel kalacak gibi görünüyor..
Marketteki içeriklerde arayüzler genellikle ücretli. Fakat ücret listede yazan fiyat ile aynı değil. Satın al'a tıkladığınız gerçek miktarı görebilirsiniz.
Bisikletçi Gözünden
Son 2 yıldır bisiklet yarışlara katılıyorum. CYCPLUS M1 yol bilgisayarı, XOSS X2 nabız bandı (göğüs), XOSS Vortex hız ve kadans sensörleri kullanıyorum.
Kamera Kaydı
Yarışları GoPro Hero 9 kameramla kaydediyorum. Fakat tek bataryanın yeterli olmayışı nedeniyle 1-1:30 saat sonra diğer bataryaya geçmek gerekiyor. Batarya bilgisini sürüş anında görebileceğim bir çözüm aradım. Uygulamasını görünce merak etmiştim maalesef deneme imkanım olmamıştı.
Sonrasında Amazfit Balance'da DJI Osmo Action 4 bağlantı desteği olduğunu gördüm, bu da saati satın almamda etkili oldu. Osmo'nun batarya süresi GoPro'dan daha iyi olduğu için batarya durumuna bakmaya gerek kalmayacak ama kameranın kayıtta olup olmadığını bilmek iyi olacaktır.
GoPro'da GPS mevcut fakat DJI'da mevcut değil. Bunun için harici satılan bir aksesuar var. "Osmo Action GPS Bluetooth Remote Controller" bu cihaz ile GPS ile konum, hız, rakım, yön, mesafe vb. bilgileri anlık olarak kaydedip; Videoya sonradan overlay olarak eklenebiliyor.
Saatteki Osmo Action Controller uygulaması ile kayıt yaptığınızda resmi aksesuarın kaydettiği gibi verileri saat kaydediyor. Bu sayede videoda aynı şekilde kullanabiliyorsunuz.
Kalp Ritim Ölçer
Eğer yol bilgisayarını var, nabız bandınız yoksa saati nabız bandı olarak kullanabilirsiniz. Sürüş esnasında sürekli olarak bilekteki saate bakmak zor olacaktır. Günlük kullanımlarda nabız ölçümü sürekli yapılmıyor. 1dk / 5dk gibi periyodlarla yapılıyor. Fakat workout anında anlık olarak ölçüp bluetooth ie dışarı veriyor. Evdeki smart trainer ile de kullanmak mümkün.
Uyarılar
Workout sırasında kullanacağınız beslenme, su içme belirli bir kalp atışının üzerine çıktığınızda uyarı vermesi seçenekleri mevcut. Bu uyarıların kaç dk'da verileceğini telefon uygulaması üzerinden ayarlayabiliyoruz.
Rotalar
Bisiklet veya koşu yarışlarında rotayı ezberlemek pek mümkün olmuyor. Yarış sırasında da işaretlendirmeler yeterli olmuyor veya gözden kaçabiliyor. Birkaç kere yol bilgisayarı olan kişilere sorduğum olmuştu. GPX dosyasını telefon üzerinden saate atabiliyoruz. Ek olarak rota üzerinde belirli kilometrelere kişisel not, beslenme noktası vb. işaretler ekleyebiliyorsunuz. (Bunu yarış sırasında henüz deneyimleme fırsatım olmadı. Örneğin beslenme noktasına yaklaşınca uyarı vermesi, kişisel strateji gereği belirli aşamalara geldiğinde uyarılar eklemek güzel bir özellik olabilir..)
Geliştirici Gözünden ZeppOS
Yakında eklenecek..